Forrige uke ble Europamesterskapet for fjordhest arrangert i Alsfeld i Tyskland. Seks norske ekvipasjer hadde tatt den lange turen for å representere moderlandet.

Tekst og foto: Jon Ole Botnevik

Til sammen 121 ekvipasjer deltok i EM og tyske mesterskap, i tillegg til 53 hester som ble stilt ut på lørdag. Allerede ved ankomst var det veldig varmt for norske langveisfarende, med temperatur på over 30 grader. Været skulle vise seg å bli uforutsigbart og utfordrende resten av mesterskapet også.

Det var seks norske ekvipasjer som tok turen nedover. Disse var Hanne Gro Johannessen Pedersen og Aarnes Ask, Marthe Skårland og Sylvfaks, Magdalena Sendrowicz og Svendsrud Marvin, Sara Slålie Cvijetic og Bjellands Liva, Elise Stangeland Johnsen og Birkelid Nimo og Linnea Johannessen Pedersen og Langedrags Loke. Alle unntatt sistnevnte startet sammendraget i dressur senior, og Linnea startet dressur-sammendraget for juniorer. I tillegg startet Linnea og Loke sammendraget i sprang for junior, mens hennes mor Hanne Gro og Ask startet sammendraget i sprang for senior.

Dessverre var det ingen ekvipasjer med til kjørekonkurransene eller allroundkonkurransen fra Norge, som også ble avlyst få dager før start grunnet for våte forhold på kjørebanene.

Torsdag var første konkurransedag og alle norske utøvere var i sving. De visste alle frem pene hester og fin og energisk ridning, til tross for varmen. I senior dressur red de FEI ponni-program, der Marthe Skårland og Sylvfaks red til 64,5% og ble plassert med en 8.-plass! I sprang junior ble Linnea Johannessen Pedersen og Langedrags Loke plassert, med en 5.-plass etter en feilfri runde! Denne klassen var feil og stil, 60 cm.

Marthe Skårland og Sylvfaks fikk plassering i den første dressurklassen

Elise Stangeland Johansen og Birkelid Nimo klare for veterinærundersøkelse

Andre konkurransedag var preget av våte baner etter nattens regn og utover dagen ble de 23 meldte varmegradene til 32 grader og solsteik. Denne dagen var det lagkonkurranser i de samme klassene som var med i det individuelle sammendraget, både i sprang og dressur. Norge kunne kun stille lag i dressur senior, ettersom man måtte ha 3 eller 4 stykker på et lag. Det norske laget bestod av Hanne Gro Johannessen Pedersen og Aarnes Ask, Marthe Skårland og Sylvfaks, Sara Slålie Cvijetic og Bjellands Liva og Elise Stangeland Johnsen og Birkelid Nimo. I denne konkurransen tok det norske laget en tredjeplass! Det danske laget tok seieren.

Kvadrilje med Disney-tema i anledning 50-årsjubileet til IGF

Lørdag var det fri fra konkurransene, med utstilling og feiring av 50-årsjubileet til Interessengemeinschaft Fjordpferd, IGF, som var arrangør. I løpet av dagen var det også mulighet for å teste musikk og ri gjennom kür-programmet som kvar enkelt utøver hadde laget for søndagen. For junior skulle de ri tilsvarende LB, mens for senior var det kür på FEI ponni-nivå, tilsvarende MC. IGF startet feiringa med en kvadrilje med Disney-tema og fortsatte med god mat og drikke.

Under uværet kom det svært mye vann inn i stallene

Utover kvelden kom det to store skybrudd som førte til oversvømmelse av campingområdet, staller og kjelleren i ridehallen. Brannvesenet ble tilkalt, folk ble evakuert og det ble arbeidet med å fjerne vann fra området. Stevnet ble avlyst.

Søndag og siste konkurransedag skulle egentlig inneholde sprangridning i 80 cm for junior og 90 cm for senior og ikke minst kür. Istedenfor ble det en mindre formell premieutdeling i ridehallen, der flere hadde måtte overnatte. Den norske delegasjonen fikk overvære at Linnea Johannessen Pedersen og Langedrags Loke fikk med seg flere sløyfer hjem. Hun ble plassert både i junior-sammendraget for dressur, med en 6.-plass, og i junior-sammendraget for sprang, med en 5.-plass etter to feilfrie runder!