De norske ekvipasjene som dro til Danmark for å konkurrere i EM for fjordhest første helgen i august fikk som ventet sterk motstand fra konkurrentene.

I anledning 75-årsjubileet til den danske fjordhestforeningen «Fjordhesten Danmark» ble det arrangert både dansk mesterskap og Europamesterskap for fjordhester, og også hingstekåring på samme langhelg. Vilhelmsborg er et flott anlegg med fire ridebaner, tre ridehaller og et stort gressområde som egner seg godt til kjøring.

Fjorten deltagere fra Norge ankom Vilhelmsborg tirsdag den 2. august, klare for dyst.  Reisen gikk bra, og alle de norske ekvipasjene kom igjennom veterinærsjekk på onsdagen.

Torsdag begynte konkurransene. Norske, danske, svenske, tyske og finske ekvipasjer stilte til start i de ulike grenene. Norge stilte med fire deltagere i EM dressur, fire i EM sprang, tre i EM kjøring og fire i EM allround. Totalt var det tre norske lag med. Her finner du liste over ekvipasjene som deltok.

Dressuren gikk i tre FEI ponniprogram som er teknisk vanskelige program. Sprangen gikk i 80-, 90- og 95 cm-baner som inneholdt kombinasjoner, trekombinasjoner og vanngrav – nok av utfordringer for de norske deltagerne. Kjøringen besto av middels program med trange maratonhinder som inneholdt mange rivbare deler, samt en presisjonsbane som var teknisk og med knapp tid. Allround besto av fire øvelser; dressurkjøring, presisjonskjøring, dressurridning og sprangridning.

Samlet sett gjorde de norske ekvipasjene god figur, og to av dem fikk med seg edelt metall hjem. Ida Elin Røstad Sunde og den andrepremierte hingsten Kuling tok sølv i EM dressur senior. Dressurridning er som kjent en svært krevende gren på dette nivået, og konkurransen fra fjordhestene i våre naboland er hard. Ida Elin og Kuling lot seg ikke pelle på nesen og red overbevisende i alle de ulike omgangene. Det var et stort øyeblikk da sølvmedaljen ble delt ut til den norske ekvipasjen på avslutningsseremonien søndag ettermiddag.

IMG_1836

Trine Lillestøl Paulsen og vallaken Fannemels Argon vant en av de tre avdelingene i sprangsammendraget, og tok bronse i EM sprang senior. Igjennom flere dager viste hun ekvipasjens store kapasitet, og plasserte seg på pallen i sterk konkurranse med øvrige deltakere.

IMG_2887

Vi takker alle deltakerne for å ha vist frem flotte fjordhester under EM, og gratulerer med de gode resultatene!

Saken vil bli oppdatert med fullstendige resultatlister når disse kommer fra arrangør.

IMG_2863

Hanne Elise Pedersen og Jakobgardens Hedina

IMG_2247

Erik Holmin og Stald Kiels Makker

IMG_2205

Åshild Stadnes Magnes og Torsheims Kira

IMG_1896

Cathrine M. Paulsen og Fredrik Hedevang

IMG_1862

Mette Lothe og Heimlunds Lieroy

IMG_1603

Karin Kleppe og Merinas Emil

IMG_3002

Mona Hatteland og Florian

IMG_2932

Cassandre Bach-Gansmo og Flemming

IMG_3128

Emma Nyløy og Sofin

IMG_3206

Sylvia Kallekleiv Langeland og Freddi

IMG_3228

Annike Mikkelsen og Blåtopps Aron

Tekst: Aina Huseby
Foto: Åse Ravndal