Siste dag av Nordisk er over, og det ble konkurrert i presisjonskjøring og sprangridning. Alle mesterskapene bortsett fra dressur hadde dermed avgjørende avdelinger denne dagen.

Tekst: Lisbeth Strandum
Foto: Astrid Marie Årdal

Dagen startet med presisjon +30cm, siste klasse i sammendraget Allround Senior. Etter seier i både dressur og sprang lå norske Annike Josefine Mikkelsen og Blåtopps Aron godt an, med danske Karina Blaabjerg og Stald Kiels Lyst like bak. I presisjonen byttet dog de to plass på resultatlisten, så det var noe spenning i luften før den endelige resultatlisten kom. Annike og Aron gikk foran med to poeng, og ble dermed Nordiske mestere i Allround med Karina og Lyst på sølvplass. Cassandre Bach-Gansmo og Flemming fra Norge tok tredjeplass i alle delmomentene og sikret seg dermed en flott bronse i klassen. Allroundmesterskapet i Nordisk er det som ligner mest på NM Senior/Junior fra Norgesmesterskapet, med sammendrag fra ulike grener og fokus på allsidighet.

Karina Blaabjerg og Stald Kiels Lyst (Danmark) Foto: Astrid Marie Årdal

Annike Josefine Mikkelsen og Blåtopps Aron (Noreg) Foto: Astrid Marie Årdal

Så var det tid for presisjon +20cm, siste klasse i kjøring. I likhet med allroundmesterskapet ble det kun arrangert ett kjøremesterskap, da det ikke var nok juniorer for egne klasser. Etter to klasser lå Karina Blaabjerg og Bounty fra Danmark klart i tet med 85,8 straffepoeng, mens de fire norske lå tett bak fra 104,6 til 109,6 poeng. Så det lå an til en kamp om medaljene, hvertfall sølv og bronse. Tempoet er tøft på dette nivået og banen krevde sin kusk, så det ble mye tidsfeil i denne klassen. Karina var nok en gang helt overlegen med null feil og klart raskeste tid, og stakk dermed velfortjent av med gullet. Stine Anette Heier og Balder Berger kjørte også radig og avanserte med det fra femte opp til sølvplass. Erik Holmin og Stald Kiels Makker berget medaljeplassen sin og fikk en fin bronse.

Karina Blaabjerg og Bounty (Danmark) Foto: Astrid Marie Årdal

Stine Anette Heier og Balder Berger (Noreg) Foto: Astrid Marie Årdal

Sprangklassene var nå det eneste som gjenstod. Først ut var 90cm, seniorene sin 2. avdeling i mesterskapet. Zenia Jørgensen og Apollo fra Danmark var eneste ekvipasje med dobbel nullrunde, og sikret dermed gullet, hun vant også første avdeling. Danske Karina Blaabjerg og Laustfin Skellerød tok sølvet, mens stevnets eneste finne Sonja Skriko & Somnus gledelig nok fikk bronse.

Zenia Jørgensen og Apollo (Danmark) Foto: Astrid Marie Årdal

Ein glad vinnar! Zenia og Apollo. Foto: Astrid Marie Årdal

Trine Lillestøl Paulsen og Fannemels Argon (Noreg) Foto: Astrid Marie Årdal

Tone Kvaale og Rønning Gubben (Noreg) Foto: Astrid Marie Årdal

Ingrid Modalen og Ryttergaardens Herkules (Noreg) Foto: Astrid Marie Årdal

Juniorene skulle avslutte det hele og utløse den siste spenningen. Her fikk man se hvordan ting kan endre seg, for resultatlisten fra første avdeling ble nesten snudd på hodet. Anna Mathilde Westgaard og Silje II Norge lå sist etter å ha pådratt seg endel tidsfeil og et slurveriv i første avdeling, men dette hadde hun lært av. I andre avdeling var det en helt annen stil på ekvipasjen, det endte med seier i klassen med eneste med nullrunde. Og jammen avanserte hun helt opp til gull i juniormesterskapet også, til enorm jubel fra det norske publikum. Danske Anne Katrine Hjorthøj og Birkens Rubin tok sølv mens svenske Line Ceder og Kanton Unik fikk bronse, så dette ble en internasjonal klasse.

Anna Mathilde Westgaard og Silje (Noreg) Foto: Astrid Marie Årdal

Mesterskapet ble som vanlig avsluttet med en vakker avslutningsseremoni med besløyfing av vinnerne, utdeling av pokaler, dekken og medaljer fra Norges Fjordhestlag, nasjonalsanger, heder og ære til både startende og arrangør før ekvipasjene rettet nesene hjemover. Eller for endel norske ekvipasjer mot Askim, der man straks går i gang med årets Norgesmesterskap.

Foto: Astrid Marie Årdal

Vinnar junior dressur: Ida Marie Veilis og Højgaards Fronar (Danmark) Foto: Astrid Marie Årdal

Vinnar junior sprang; Anna Mathilde Westgaard og Silje (Noreg) Foto: Astrid Marie Årdal

 

Vinnar senior dressur; Lisa Therkildsen og Giblings Jura (Danmark) Foto: Astrid Marie Årdal

Vinnar senior sprang, Zenia Jørgensen og Apollo (Danmark) Foto: Astrid Marie Årdal

Vinnar allround; Annike Josefine Mikkelsen og Blåtopps Aron (Noreg) Foto: Astrid Marie Årdal

Sølvlaget frå Noreg. Kristin Vinsrygg og Solsidens Alar (dressur), Stine Anette Heier og Balder Berger (køyring) og Trine Lillestøl Paulsen og Fannemels Argon (sprang).

Overdommer Tone Løken fullroste arrangøren for gode tidsskjemaer, punktlig gjennomføring, profesjonelt mannskap som ryddet raskere enn man rakk å spørre. Også «fjordhestfamilien» fikk nok en gang ros, for glede, iver, engasjement og denne fantastiske evnen til å heie hverandre frem.

En ekvipasje må trekkes frem som årets storvinner i Nordisk, Karina Blaabjerg fra Danmark. Hun kom med tre hester, og fikk gull i kjøring, gull i lagmesterskap, sølv i dressur, sølv i sprang og sølv i allround, og naturligvis en rekke enkeltplasseringer underveis som kunne gi henne denne fantastiske medaljerekken. Det var så vidt hun kunne få med seg alle premier, pokaler og medaljer på vognen!

Karina Blaabjerg og Bounty (Danmark)

Stevnet ble avsluttet med å si vel blåst til arrangør, takke både deltagere, tilskuere og hjelpere for innsatsen, og ønske velkommen tilbake til Nordisk i Danmark i 2019.