Så var siste dagen av NM 2017 over, og alle vinnerne er kåret. Det har vært både sol og regn på samme tid, og regnbuen hadde sin fot i gullgruven av fjordhester.

Tekst: Aurora Leivdal
Foto: Anne-Grethe Skjølseth (Foto © AgS)

Askim Hestesportsenter har vist seg å være en ypperlig arena for å holde NM for Fjordhest, med et utrolig flott anlegg og fantastisk dugnadsånd. Senteret er bygd opp rundt en flott og velholdt gressbane som er sirklet inn av travsporet. Gresset har ligget siden 1947 forteller sprangdommer Marit Bergli, men ble ikke tatt i bruk før i 1972. Her har det vert arrangert NM i sprang flere ganger, og banen egner seg meget godt til dette. Til og med etter de store nattlige regnfallene under NM har den vært fin å ri og kjøre på.

I tillegg har anlegget også en flott ny ridehall som er bygd for fire år siden, og en utendørs grusbane. «Vi har søkt midler til utbedring av grusbanen flere ganger, men midlene har latt vente på seg, så her vil pengene fra Fjordhest NM gå inn i bedre drenering av denne banen. På denne måten får alle i klubben og oppstallørene på senteret noe tilbake for å holde stevnet», sier Bergli.

Dagen har vært fylt med sprangridning og flust av premieutdelinger til velfortjente sammenlagtvinnere. Som tidligere nevnt er det tydelig at Askim Rideklubb er rutinerte i arrangering av sprangstevner, men fjordhestens publikum imponerte likevel arrangørene med sin entusiasme. Her var det ikke bare kraften i sterke fjordhest bein som løftet rytterne over hindrene, men tilskuerne løftet også med sin elleville jubel.

Første klasse ut var 60cm feil og stil med 19 startende. Her ble det fem plasserte, og vinner var Nena Therese Kerner og Heggin fra Ekeberg Rideklubb med feilfri runde og 71 stilpoeng.

Fra høyre Nena Therese Kerner/Heggin, Sandra Nilsen/Myrstads Amadea og Anna Marie Mork/Løkki

Plasserte 60cm feil og stil
1. Nena Therese Kerner/Heggin (EKEB) 0-71,00
2. Anna Marie Mork/Løkki (VOLDA) 0-70,50
2. Sandra Nilsen/Myrstads Amadea (BORGE) 0-70,50
4. Rebekka May-Lene Helgesen/Flyd (RORK) 0-69,50
5. Andrine Bøygaard/Rudsmo Dalmin (HALL) 0-69,00

Denne klassen var også del av 4års BUF sammendraget, og her gikk førsteplassen til Marthe Skarstein Fløtre og hingsten Fjell Kongen frå Gloppen Køyre- og Rideklubb. Denne ekvipasjen var sterkest av fireåringene i presisjonskjøring, men gjorde også en fin runde i sprang som gav dem seieren i sammendraget.

Fra venstre Marte Skarstein Fløtre/Fjell Kongen, Sigrid Elise Skorve Larsen/Espe Helten og Ingvild Natvik/Tangens Silja

Plasserte BUF 4år
1. Marte Skarstein Fløtre/Fjell Kongen (GLOP) 10 poeng
2. Sigrid Elise Skorve Larsen/Espe Helten (OAFL) 9 poeng
3. Ingvild Natvik/Tangens Silja (LÆRD) 9 poeng

Kristin Vinsrygg

Neste klasse ut var 70cm feil og stil som inngikk i 5års BUF sammendraget. Denne klassen hadde 21 startende som gav 6 plasserte. Første plassen gikk til Kristin Vinsrygg og Solsidens Alar for en flott feilfri runde med 73 stilpoeng. Vinneren av BUF 5år som havnet rett utenfor de plasserte i sprangen ble Aina Benedicte Huseby og Blåtopps Aria. Denne ekvipasjen gjorde det også veldig godt i dressurdelen, og dro dermed i land seieren 1 poeng foran andre og tredjeplassen. Aina har for øvrig hatt Aria i sitt eie siden hun var føll, og har stått for innridningen og innkjøringen selv.

Plasserte 70cm feil og stil
1. Kristin Vinsrygg/Solsidens Alar (HRK) 0-73,00
2. Katrine Haugaard/Solsidens Lilje (OAFL) 0-71,5
3. Vilde Helene Zachrisson Hesthagen/Poik (BORGE) 0-71,00
4. Randi Maud Mork/Bakkens Odin (VOLDA) 0-70,50
5. Sandra Nilsen/Myrstads Amadea (BORGE) 0-70,00
6. Elin-Maria Gudjonsson/Nattens Dumle (RORK) 0-69,50

Fra høyre Aina Benedicte Huseby/Blåtopps Aria, Mathilde Strand Johnsen/Von Tor og Kathrine Haugaard/Solsidens Lilje

Plasserte 5års BUF
1. Aina Benedicte Huseby/Blåtopps Aria (BORGE) 11 poeng
2. Mathilde Strand Johnsen/Von Tor (EID) 10 poeng
3. Kathrine Haugaard/Solsidens Lilje (OAFL) 10 poeng

Videre fortsatte det med 80 cm som inngikk i NM Junior sammendraget og 6års BUF. Klassen hadde 16 startende og fire plasserte. Vinner ble Sofie Dahl Kristiansen og Jason Lundgard fra Sørkedalen Rideklubb som red to feilfrie runder, og kapret seieren med vinnertiden på 29,71 sekunder.

Sofie Dahl Kristiansen/Jason Lundgard

Plasserte 80cm junior
1. Sofie Dahl Kristiansen/Jason Lundgard (SØRK) 0-21,71
2. Silje Indrebø/Råds Gråa (FKRK) 0-36,55
3. Natalie Brest/Westbyetrollet (BORGE) 0-36,89
4. Sandra Haugen Karlsen/Myrild (SARP) 0-40,08

Etter denne klassen ble det høytidelig premiering av Norgesmester Junior Silje Indrebø og Råds Gråa fra Førde Køyre- og Rideklubb. Silje og Gråa håvet inn hele 10 poeng i dressuren, 5 poeng i kjøring og 7 poeng i sprang, og endte dermed på en totalsum på 22 poeng. Dette var tre poeng foran andreplassen som gikk til Sofie Dahl Kristiansen og Jason Lundgård. Tredjeplassen fikk Randi Maud Mork og Bakkens Odin.

NM Junior

Plasserte NM Junior
1. Silje Indrebø/Råds Gråa 22 poeng
2. Sofie Dahl Kristiansen/Jason Lundgård 19 poeng
3. Randi Maud Mork/Bakkens Odin 18 poeng

Det ble også premieutdeling i 6års BUF sammendraget.

Fra venstre Ingebjørg Hågensen Ådnegård/Åsa Vilja, Lotte Johansen/Maja (II) og Frøydis Nikita Nygaard Sveen/Frøken Frøydis

Plasserte BUF 6 år
1. Giljar Groven & Ingebjørg Hågensen Ådnegård/Åsa Vilja 14 poeng
2. Lotte Johansen/Maja (II) 8 poeng
3. Frøydis Nikita Nygaard Sveen & Marte Rognaldsen Snefjellå/Frøken Frøydis 7 poeng

Deretter var det klart for ny 80cm klasse og kåring av Norgesmester Senior. Denne klassen hadde 15 startende og 4 plasserte. Vinner av klassen ble Kathrine Jonassen og Kvia Prinsen med to feilfrie runder, og tiden 34,62 sekunder.

Kathrine Jonassen/Kvia Prinsen

Plasserte 80cm senior
1. Kathrine Jonassen/Kvia Prinsen (TFL) 0-34,62
2. Vanja Martine Karlsen/Myhreblakken (TFL) 0-37,09
3. Liv Jorunn Nyhagen/Pokemann (VOLDA) 0-42,20
4. Kristin Vinsrygg/Solsidens Alar (HRK) 0-46,91

Cassandre Bach-Gansmo & Flemming

Da var det klart for kåring av Norgesmester Senior, nemlig Cassandre Bach-Gansmo og Flemming fra Oslo og Akershus Fjordhestlag med 23 poeng. Denne ekvipasjen hadde samme totalsum som andreplassen som gikk til Kristin Vinsrygg og Solsidens Alar, men her ble det kjøreetappen som avgjorde. Tredjeplassen gikk til Liv Jorunn Nyhagen og Pokemann, senior NM kunne ikke vært særlig jevnere. Det er en kuriositet at alle medaljehestene i NM Senior er hingster, begge de to siste er beholdt som hingster selv om de ikke er premiert. Flemming er ikke særlig aktiv i avlen da sporten er prioritert, men han er premiert og kan ta imot hopper om eier ønsker det.

Plasserte NM senior
1. Cassandre Bach-Gansmo/Flemming 23 poeng
2. Kristin Vinsrygg/Solsidens Alar 23 poeng
3. Liv Jorunn Nyhagen/Pokemann 22 poeng

Rangeringen i NM lag var også klart etter seniorklassen i 80cm var over. Her gikk seieren til det ene laget fra Oslo og Akershus Fjordhestlag bestående av Stine Anette Heier og Fønix Lasse, Oda Berger Jensen og Li Per og Ingrid Modalen og Ryttergaardens Herkules med 20 poeng. Andreplass gikk til laget fra Telemark bestående av Hedda Smukkestad og Burre, Monica Bratt og Tysselands Fredrik, og Kathrine Jonassen og Kvia Prinsen. På tredjeplass finner vi laget fra Borge Rideklubb som bestod av Annike Josefine Mikkelsen og Blåtopps Aron, Ida Njøs Evensen og Lindegaards Domino, og Hanne Elise Pedersen og Jakobgardens Hedina.

OAFL Rød (Stine Anette Heier/Fønix Lasse, Oda Berger Jensen/Li Per og Ingrid Modalen/Ryttergaardens Herkules)

Plasserte NM Lag
1. OAFL Rød (Stine Anette Heier/Fønix Lasse, Oda Berger Jensen/Li Per og Ingrid Modalen/Ryttergaardens Herkules)
2. Telemark (Hedda Smukkestad/Burre, Monica Bratt/Tysselands Fredrik og Kathrine Jonassen/Kvia Prinsen)
3. Borge (Annike Josefine Mikkelsen/Blåtopps Aron, Ida Njøs Evensen/Lindegaards Domino og Hanne Elise Pedersen/Jakobgardens Hedina)

Da gjenstod kun en klasse av NM for Fjordhest 2017, nemlig 90 cm sprang. Denne klassen inngikk i det siste gjenstående sammendraget; Grenmester Sprang. Klassen hadde 14 startende, og 4 plasserte. Vinner med den eneste feilfrie runden ble Trine Elisabeth Lillestøl Paulsen og Fannemels Argon fra Førde Køyre- og Rideklubb. Det var også denne ekvipasjen som ble grenmester i sprang.

Trine Elisabeth Lillestøl Paulsen/Fannemels Argon

Plasserte 90 cm sprang
1. Trine Elisabeth Lillestøl Paulsen/Fannemels Argon (FKRK) 0 feil
2. Sofie Dahl Kristiansen/Jason Lundgård (SØRK) 4 feil
3. Ingrid Modalen/Ryttergaardens Herkules (OAFL) 4 feil
4. Mona Johansen/Aurora Gullfaksdotter (OAFL) 5 feil

Plasserte Grenmester Sprang
1. Trine Elisabeth Lillestøl Paulsen/Fannemels Argon (FKRK) 4 feil
2. Ingrid Modalen/Ryttergaardens Herkules (OAFL) 4 feil
3. Mona Johansen/Aurora Gullfaksdotter (OAFL) 5 feil

Konkurransene var dermed over for denne gang, og da gjenstod bare avslutningsseremonien. Over 50 ekvipasjer møtte striglet og fine, om enn slitne etter uken, og ble ledet an i et flott opptog inn på gressbanen av Stevneleder Ole Marius Hauer. Med alle ekvipasjene oppstilt på banen tok leder i Norges Fjordhestlag, Janne Seilen, ordet og takket for et suksessfullt NM. Arrangørene har gjort en strålende jobb til tross for at det var første gang de har arrangert et så komplekst stevne som dette er. Det er første gang NM for Fjordhest er blitt arrangert på Askim Hestesportsenter, og klubben har heller ikke arrangert kjørestevne tidligere. Men den flotte gjengen som har vært i sving som arrangører i Askim har virkelig tatt oppgaven på strak arm og løst de utfordringer som har oppstått underveis. Janne utropte også en stor takk til alle deltagere på stevnet som daglig gjør en kjempejobb som markedsførere for rasen. Dette er gull verdt for Fjordhesten, og ingen kunne gjort en bedre jobb med å vise frem rasens unike allsidighet.

Stevneleder Ole Marius Hauer som har drømt i 20 år om å få arrangere NM for Fjordhest fikk også ta ordet etter at hans drøm var blitt en realitet. Han har vært både deltager og arrangør, og har hatt en utfordrende, men spennende uke. Han retter en takk til alle involverte, men trekker spesielt frem alle sponsorene som har gjort det mulig å få stablet arrangementet på beina. Hauer er godt fornøyd med å få drømmen sin oppfylt, nå gleder han seg til en god hvil, og å få lande ordentlig etter uken.Til sist var det en rørt Anne Grethe Holstad som er leder i Askim Rideklubb som tok ordet for å rette en takk til alle de frivillige som har jobbet på under NM, alle de 116 ekvipasjene som har konkurrert gjennom uken, og alle som har vert så flinke å handle hos henne i kiosken. Hun delte også ut blomsterbuketter til visepresident i NRYF Ingvild Østli, overdommer på stevnet Tone Markussen, leder i NFL Janne Seilen, og sist men ikke minst stevneleder Ole Marius Hauer.

BUF

Alle plasserte i NM junior, NM senior, NM lag og BUF 4, 5 og 6 år ble så trukket frem for en høytidelig premieseremoni, og Norgesmesterskapet ble avsluttet med ”Ja vi elsker” og et tordenbrak som minte oss om hvor gode værgudene har vært i år. Under en time senere åpnet himmelens sluser seg og vasket bort alle spor etter Norges kuleste hester og ryttere.

Vi gratulerer så mye til alle medaljevinnere, og alle som reiser hjem med nye erfaringer til å ta med videre til neste år og NM på Stord! Hjertelig velkommen til dere alle!

Fullstendige resultatlister fra hele uken finner du her.